Kontaktsjuksköterskan i cancervården
Fristående kurs
7,5 hp • Avancerad nivå • Halvfart
- Hem
- /
- Utbildningar
- /
- Kontaktsjuksköterskan i cancervården
Är du kontaktsjuksköterska inom cancervården och vill utveckla din kompetens? Då är denna kurs något för dig!
Kontaktsjuksköterskan är patientens fasta punkt i cancersjukvården. Kursens fokus är att utveckla kontaktsjuksköterskans kompetens och ger fördjupad kunskap om arbetssätt, psykosocialt stöd, rehabilitering och kommunikationsstrategier som säkerställer patientens delaktighet.
Kursen ges i samverkan mellan Sophiahemmet Högskola och Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och vänder sig till kontaktsjuksköterskor som arbetar med patienter i hälso-och sjukvårdens olika verksamheter i regionen.
För ansökan och information om behörighet/särskilda förkunskapskrav och betalningsvillkor se RCC Stockholm Gotlands hemsida.
Upplägg
Kursen genomförs på avancerad nivå och ges på halvfart, motsvarande 20 timmar i veckan. Totalt ingår tre inlämningsuppgifter och en examinationsuppgift.
Utbildningen består av självstudier, zoom-föreläsningar och obligatoriska träffar på campus.
Behörighet
- Sjuksköterskeexamen samt pågående befattning som kontaktsjuksköterska för personer med cancer inom någon av hälso- och sjukvårdens olika verksamheter
Innehåll
- Kontaktsjuksköterskans professionella ansvar i patientprocessen och i det interprofessionella teamet
- Personcentrerad vård och begrepp
- Kvalitetsregister, vårdprogram, lagar och riktlinjer
- Förbättringsarbete
- Kommunikation med patienter och närstående samt lärandeteorier
- Rehabilitering och psykosocialt stöd
- Jämlik vård
- Stöd till närstående
Övrigt
Kursen finansieras av Regionalt Cancercentrum med syftet att utveckla kontaktsjuksköterskefunktionen i Stockholms- och Gotlands län. Kursen är därmed avgiftsfri för vårdgivare inom dessa områden. Vid avhopp en månad innan kursstart eller utebliven närvaro debiteras en avgift på 5000 SEK exkl moms/deltagare.