Fakta om programmet
Avancerad nivå
Ges som
Reguljär utbildning
Omfattning
90 hp
Helfart, tre terminer
Studieform
Campusbaserad
Reguljär utbildning
HT2025
Anmälningskod
Anmälningsperiod
2025-02-17 – 2025-03-17
Programstart
2025-08-18
90 hp • Avancerad nivå • Helfart
I sitt arbete med reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa möter barnmorskan kvinnor och män, barn, ungdomar och vuxna. Arbetet har stor betydelse för folkhälsan i Sverige och övriga världen.
Barnmorskan handlägger självständigt den normala graviditeten, förlossningen och eftervårdstiden, men arbetar även inom till exempel gynekologi, abortverksamhet och preventivmedelsrådgivning.
Barnmorskeprogrammet ges på avancerad nivå och bedrivs på heltid under tre terminer vilket ger 90 högskolepoäng. Utbildningen leder fram till en barnmorskeexamen med förskrivningsrätt av preventivmedel och en magisterexamen i Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.
Sophiahemmet Högskola examinerar årligen drygt 40 barnmorskor.
Ges som
Reguljär utbildning
Omfattning
90 hp
Helfart, tre terminer
Studieform
Campusbaserad
HT2025
Anmälningskod
Anmälningsperiod
2025-02-17 – 2025-03-17
Programstart
2025-08-18
Barnmorskeprogrammets huvudområde vid Sophiahemmet Högskola är Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa, som är ett självständigt kompetensområde för barnmorskor.
Huvudområdet har ett omvårdnadsvetenskapligt och medicinskt perspektiv som omfattar hälsovetenskap, samhälls- och beteendevetenskap.
Dessa tvärvetenskapliga kunskaper utgör barnmorskans unika kompetensområde.
De pedagogiska metoderna i barnmorskeprogrammet utgår ifrån ett studentaktiverande synsätt där studenten förväntas ta en aktiv roll i lärandeprocessen. Det betyder att studenten tar eget ansvar för sitt lärande och självständigt söker kunskaper, individuellt eller i grupp, utifrån aktuella problemställningar och realistiska vårdsituationer. En variation av pedagogiska metoder används på ett flexibelt sätt. Undervisningen är tydligt forskningsanknuten där studierna varvas med kliniska och teoretiska examinationer.
Genom föreläsningar, teoretiska problemlösningar och patientfall, studier på campus och via högskolans virtuella utbildningsmiljö läggs grunden för kunskaper som ska omsättas under de verksamhetsförlagda studierna.
I den praktiska färdighetsträningen får studenten träna olika moment, simulerings- och scenarioövningar i syfte att utveckla handlingsberedskap i såväl akuta som icke akuta situationer.
"Jag har länge velat bli barnmorska och att gå utbildningen nu känns som en dröm"
— Saralinn Wallin, barnmorskestudent
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är en viktig del av barnmorskeprogrammet. Cirka hälften av studietiden sker ute på olika kliniker och mottagningar med schemaläggning under dygnets alla timmar. Här integreras teoretiska kunskaper med kliniska färdigheter och studenterna för möjlighet att utveckla ett professionellt förhållningssätt. Vid examination ska studenten ha handlagt förlossningsarbetet hos minst 100 födande och under handledning bistått vid 50 födslar samt haft 30 timmars preventivmedelsrådgivning.
Examination sker utifrån definierade lärandemål och fungerar som en kontroll av att studenterna tillgodogjort sig de kunskaper och färdigheter som krävs.
Utöver examinationerna tillkommer obligatoriska moment som till exempel inlämningsuppgifter, seminarier och simuleringsövningar.
— Emma, fd barnmorskestudent
Efter tre terminer med godkända resultat får studenten sin barnmorskeexamen vilken uppmärksammas vid en traditionsenlig examenshögtid i Blå hallen i Stockholms Stadshus.
För att sedan börja arbeta som legitimerad barnmorska ansöker man om legitimation hos Socialstyrelsen.
Framtiden för de nyexaminerade barnmorskorna är ljus. Trots att tillgången på barnmorskor har ökat något under de senaste åren är deras arbetsmarknad stor och arbetslösheten mycket låg.
Bristen på barnmorskor förväntas öka under den närmsta tioårsperioden, vilket främst beror på pensionsavgångar och att antalet födslar ökar speciellt i storstadsregionerna.
Ända sen Sophiahemmet startade har vi hyllat de nyexaminerade studenterna. Nu för tiden sker det en gång om året i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Vid Sophiahemmet Högskola sker urvalet till Barnmorskeprogrammet, utifrån akademiska poäng.
Svenska, viss litteratur och enstaka kurser på engelska
Lektor, Med. dr, Leg. barnmorska
Institutionen för Hälsofrämjande vetenskap
Adjunkt, Leg. barnmorska
Institutionen för Hälsofrämjande vetenskap
Studierektor för grundnivå och avancerad nivå, Fil. dr, Leg. sjuksköterska
Institutionen för Omvårdnadsvetenskap