Minor Field Studies
- Hem
- /
- Studera utomlands
- /
- Minor Field Studies
Minor Field Studies – fältstudier utomlands
Att arbeta som sjuksköterska innebär att ha hela världen som arbetsfält. För att kunna få en förståelse för andra hälso- och sjukvårdssystem och kulturer är det viktigt att ta del av andra länders villkor för arbete med hälsa, ohälsa och vårdande. Genom att ständigt samarbeta med andra länder berikar vi högskolans studenter, lärare och forskare genom ny kunskap och förståelse för vår omvärld. Det internationella perspektivet gör oss helt enkelt ännu bättre i det vi gör.
Utbytesverksamheten inom Minor Field Studies (MFS)kommer att återupptas VT25. Ansökan till utbyte är öppen från terminsstart i aug. till 1 oktober inför utbyte på vårtermin, och från terminsstart i jan. till 1 mars inför utbyte på hösttermin.
Minor Field Studies (MFS) innebär att studenter både kan samla material till och skriva sitt självständiga arbete i ett utvecklingsland.
Utlandsvistelsen gav mersmak – se film om Minor Field Studies
Sophiahemmet Högskola har fått förtroendet från Stockholms Universitet att tilldela 7 st MFS-stipendium till studenter på grund- och avancerad nivå. Stipendierna tilldelas från och med år 2025 och utgörs av ett bidrag på 30.000 SEK, som delvis täcker utgifterna under fältperioden.
Är du intresserad av att ge ditt examensarbete ett globalt perspektiv och göra verklig skillnad? Varför inte samla in data genom en fältstudie i ett annat land och bidra till det svenska utvecklingssamarbetet?
Studenter som är i slutet av sin utbildning kan ansöka om stipendium för Minor Field Studies (MFS). Stipendiet är finansierat av Sida. Om din ansökan blir beviljad får du ett stipendium för att åka till ett låg- eller medelinkomstland och samla material till din uppsats eller examensarbete. Du ska ha en handledare vid Sophiahemmet Högskola och en kontaktperson i värdlandet som kan hjälpa till med praktiska frågor.
Du kan göra en MFS-studie i ett flertal olika låg- eller medelinkomstländer runt om i världen. Sophiahemmet Högskola kan bara bevilja stipendiemedel till projektdeltagare för fältstudier som omfattar minst åtta sammanhängande veckor (=56 dagar) i ett giltigt land. Det går inte att kombinera fältstudier i flera värdländer.
Du hittar alla länder som är giltiga för MFS på följande lista: Länder och regioner | Openaid
Obs: läs noga igenom nedan information om Utrikesdepartementets avrådan eftersom det kan påverka ditt val av värdland.
Utrikesdepartementet (UD) avråder
Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. Läget kan snabbt förändras när det gäller säkerheten i olika länder och regioner. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Ett tips när du förbereder din MFS-ansökan är att noga undersöka hur säkerhetsläget ser ut i det område du planerar att besöka. Du måste själv jämföra listan på MFS samarbetsländer med om UD avråder från resor.
UD avrådan då en MFS-studie inte får genomföras:
- ”avrådan från icke-nödvändiga resor i hela landet”
- ”alla resor i hela landet”
- ”uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land”
Obs! Om avrådan från icke-nödvändiga resor/alla resor gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra en MFS-studie i en säker del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom en del med en avrådan.
Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”icke nödvändiga resor” så ska lärosätet i samråd med berörda utlandsmyndigheter och studenter avgöra om det är lämpligt att stanna i landet eller återvända till Sverige.
Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.
Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land.
Om UD inför en avrådan när du är på plats i värdlandet behöver du inte tänka på att uppfylla kravet på att befinna dig i fält i minst 8 veckor. Detta anges i MFS allmänna villkor.
Sophiahemmet Högskola ska säkerställa att studenter inte vistas i ett giltigt land/del av land om det bedöms medföra stor risk för studenten, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet och hälsa även om det inte finns några restriktioner eller avrådan via UD.
Agenda 2030 och regeringens reformagenda för biståndet
Fältstudien ska relatera till något av de 17 globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030, samt till de sju prioriteringar som regeringen har fastställt för svenskt utvecklingssamarbete.
I december 2023 har regeringen publicerad en reformagenda för biståndet som anger den nya inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och fastställer sju tematiska prioriteringar:
- Fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning
- Förbättrad hälsa för de allra mest utsatta
- Främja frihet och bekämpa förtryck
- Utökat och effektiviserat klimatbistånd
- Starka kvinnors och flickors frihet och egenmakt
- Stärka synergier mellan bistånds- och migrationspolitiken
- Stärkt humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd
Läsa mer om regeringens reformagenda för biståndet på nedan länken:
Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt – Regeringen.se
Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.
Handledare och kontaktperson
När du ska göra en MFS-studie behöver du både en akademisk handledare vid Sophiahemmet Högskola och en kontaktperson i värdlandet. Dessa måste vara tillfrågade och gärna bekräftade redan när du ansöker om stipendiet. Den svenska handledaren är huvudansvarig för projektet och ansvarig för den akademiska handledningen. Den lokala kontaktpersonen hjälper till på plats, men utan att ha ansvar för innehållet i studien.
Handledare på Sophiahemmet Högskola
Den akademiska handledaren vid Sophiahemmet Högskola har samma ansvar för MFS-studien som för andra examensarbeten på likvärdig nivå. Handledare utses av kursledaren för kursen och ska vara väl insatt i den metod studenten använder samt ha kunskap om fältmetodik generellt. Dessutom kan handledaren hjälpa studenten att identifiera en kontaktperson i fält samt informera denna om vad som förväntas.
Under fältarbetet ska handledaren i Sverige finnas till hands för att eventuellt assistera vid teoretiska/metodologiska problem. Efter hemkomsten ska samma handledarhjälp som övriga uppsatsstudenter vid Sophiahemmet Högskola får erbjudas.
Kontaktperson i värdlandet
Kontaktpersonen i värdlandet kan representera eller vara anställd vid en inhemsk myndighet, lärosäte, organisation eller företag i landet, eller vid utvecklingsprojekt (Sida, FN, NGO:er, konsult- eller Swebolag) eller liknande. Kontaktpersonen behöver inte vara verksam i en organisation.
Kontaktpersonen ska kunna vara behjälplig med praktiska saker både före och under fältarbetet, såsom att ha ett brett kontaktnät, hitta personer att intervjua, tipsa om boende, transporter och säkerhet. Tänk på att kontaktpersonen inte får någon ersättning från Sida eller Sophiahemmet Högskola för sin insats. Därför är det viktigt att du ersätter överenskomna utgifter, till exempel för transporter eller insamling av material (detta ska tas upp i projektbudgeten).
I MFS-ansökan behövs en bekräftelse från kontaktpersonen i fält (formell inbjudan eller intyg/kontrakt som till exempel kopia på mejlkonversation) som styrker att det finns en kontaktperson i det land där studien ska utföras, och som kommer att vara behjälplig med praktiska arrangemang, kontakt med resurspersoner, stöd med mera. Om du skickar in en mejlkonversation, inkludera både din förfrågan och kontaktpersonens bekräftelse. OBS: bekräftelsen måste skickas in på engelska. Om kontaktpersonen skriver intyget på annat språk, inkludera en översättning på engelska.
Här hittar du information på engelska om MFS som du kan skicka till kontaktpersonen i värdlandet:
Minor Field Studies – Stockholm University (su.se)
Tips på hur du hittar en kontaktperson i fält:
- Fråga din institution om de har några nätverk eller samarbeten utomlands.
- Många studenter hittar en kontaktperson genom sitt eget nätverk. Har du vänner/familj som tidigare rest eller bott i ett av MFS-samarbetsländer?
- Flertalet studenter hittar en kontaktperson genom informationssökning. Sök efter organisationer som du är intresserad av och se var de finns i världen. Kanske en av dem ligger i ett MFS-land, alternativt har en samarbetspartner i ett samarbetsland? Alternativt hitta ett värdland du är intresserad av och undersök vilka organisationer som finns på plats.
- Finns det någon MFS-alumn som varit i ett värdland du vill genomföra din fältstudie i? Ta kontakt med MFS-handläggaren för att komma i kontakt med alumnerna.
Att genomföra MFS-studier innebär att
- Att införskaffa en lokal kontaktperson som kan underlätta genomförandet av fältstudien. Du ansvarar själv för att hitta kontaktpersonen och kommunicera med denne.
- Att själv ordna alla kontakter, eventuella tillstånd och praktiska arrangemang, såsom boende, som behövs för genomförandet av din fältstudie.
- Genomföra en fältstudie under minst åtta (8) veckor (=minst 56 dagar) utomlands, vilket innebär att du gör åtta av totalt tio veckor långa kursen Självständigt arbete/Examensarbete, 15 hp, grund alternativt avancerad nivå, utomlands.
- Ett stipendium ska täcka delar av kostnaderna för vaccinationer, resa och uppehälle. För närvarande utgörs stipendiet på 30 000 SEK.
- Att skriva ditt arbetet helt på det engelska språket.
Så här ansöker du om Minor Field Studies (MFS)
Innan du ansöker är det viktigt att du läser igenom behörighetskraven noggrant.
Att tänka på inför en ansökan
- Examensarbetet som blir resultatet av din MFS-studie ska skrivas på engelska.
- Det är viktigt att du har vissa kunskaper i svenska eftersom Sidas regelverk och regeringens reformagenda för biståndet enbart finns på svenska.
- En MFS-studie ska vara minst åtta sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor lång.
- En MFS-studie kan endast genomföras i ett giltigt värdland. Det är viktigt att ha koll på Utrikesdepartementets avrådan för resor till vissa länder och regioner. Hitta mer information på denna länk under rubriken ”Möjliga värdländer”
- Fältstudien ska vara relevant för ditt program eller ämne samt koppla till globala och svenska utvecklingsfrågor genom att relatera till Agenda 2030 och regeringens reformagenda för biståndet.
- Det är vanligt, och rekommenderat, att två studenter vill resa tillsammans. Tänk på att alla MFS-ansökningar är individuella, vilket innebär att om två studenter skriver uppsats tillsammans måste de ansöka individuellt. Berätta tydligt i projektbeskrivningen vem av er som ska göra vad under fältstudierna.
- Ta kontakt med kontaktperson för MFS för att diskutera om ditt planerade projekt kan vara lämpligt för MFS studier.
- Etikfrågor är viktiga vid datainsamlingen. Läs mer på kurshemsidan för din uppsatskurs/examensarbete eller kontakta kursansvarig/handledare om du behöver stämma av ditt planerade projekt.
- Vissa länder kräver forskningstillstånd för en MFS-studie, det kan ta tid att ansöka och få tillstånd beviljat.
MFS-stipendiet ställer krav på att din datainsamling ska vara minst åtta veckor på plats i MFS-landet.
En uppsatskurs om 15 högskolepoäng är generellt cirka 10 veckor. Detta innebär att du behöver tänka på ett följande:
- Att vara på plats i värdlandet direkt när uppsatskursen börjar för att hinna med åtta veckor i landet och sedan hinna hem i tid för Zoom).
- Insamling av data och uppsatsskrivande behöver ske parallellt för att du ska hinna bli klar i tid. Planera så att du använder tiden väl och kan arbeta på andra delar av uppsatsen om det t.ex. tar tid innan du får tillgång till fältet och för att påbörja din datainsamling.
- Gör en tydlig planering med din handledare för hur ert samarbete ska se ut, särskilt om tidsskillnad eller tillgång till internet påverkar på vilket sätt ni kan ha kontakt.
Att ansöka om MFS kräver en hel del förberedelser. Ansökningen består av två olika delar:
- Att fylla i ett ansökningsformulär via e-tjänsten i samband med utlysning av stipendierna. I denna ingår en skriven projektplan med inkluderad kostnadskalkyl.
Begränsningar
- Du får inte resa till länder eller områden som UD avråder från. Skulle dessa förhållanden förändra sig mellan ansökningstillfälle och utresa så att din valda studieort inte längre blir ett alternativ för utresa, måste du ändra resmål.
- Du kan endast resa ut via MFS som student vid grund- och specialistutbildningen
- Externa stipendier delas inte ut.
Så kommer du igång med din MFS-ansökan
Det är viktigt att ansöka i god tid! Förberedelserna inför en MFS-studie kan vara ganska omfattande och din chans att göra en bra ansökan ökar om du börjar förbereda dig i god tid innan utlysningen öppnar.
- Läs på om MFS, Globala målen för hållbar utveckling samt regeringens sju tematiska prioriteringar för svenskt utvecklingssamarbete. Stäm av att du uppnår grundläggande behörighet för ett stipendium. Håll koll på när ansökningsdeadline är.
- Fundera på examensarbetes ämne. Tänk ut vad du vill skriva examensarbete om utifrån MFS-stipendiets villkor. Några tips om hur du kan gå till väga:
– Utgå ifrån vad som har varit spännande under utbildningen eller vad du vill profilera dig mot.
– Fundera på hur ditt examensarbete kan knyta an till utvecklingsfrågor.
– Vilket eller vilka av de 17 Globala Målen är du intresserad av och vilka Globala Mål kan kopplas till ett tema som är relevant för ditt program/ämne?
– Vilket eller vilka av de regeringens 7 tematiska prioriteringar är du intresserad av och vilka prioriteringar kan kopplas till ett tema som är relevant för ditt program/ämne? - Hitta ett värdland och kontaktperson i fält.
Få tips på hur du hittar kontaktperson i fält på denna sida under rubriken ”Handledare och kontaktperson”
I tillägg till dessa tips, tänk också på:
– Hur ser dina språkkunskaper ut?
– Hur ser de praktiska förutsättningarna ut i värdlandet (t.ex. boende, ekonomi, säkerhet m.m.) - Boka tid med den MFS-ansvariga på Sophiahemmet Högskola, för att få stöd inför din planerade fältstudie:
- Jobba med din MFS-ansökan.
– Gör en plan för hur du ska lägga upp arbetet med att förbereda din MFS-ansökan. Vad behöver göras när? Hur kan du planera för att arbeta kontinuerligt med ansökan så att du kan beta av lite i taget?
– Börja arbeta i projektbeskrivningsmallen direkt så blir det enklare och du spar tid.
– Fundera över vilka etiska frågor som är relevanta för ditt projekt. - Lämna in MFS-ansökan. Var noga med att lämna in en komplett ansökan i enlighet med instruktionerna för ansökan.
Så här ansöker du om Minor Field Studies (MFS)
Innan du ansöker är det viktigt att du läser igenom behörighetskraven noggrant.
Att tänka på inför en ansökan
- Examensarbetet som blir resultatet av din MFS-studie ska skrivas på engelska.
- Det är viktigt att du har vissa kunskaper i svenska eftersom Sidas regelverk och regeringens reformagenda för biståndet enbart finns på svenska.
- En MFS-studie ska vara minst åtta sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor lång.
- En MFS-studie kan endast genomföras i ett giltigt värdland. Det är viktigt att ha koll på Utrikesdepartementets avrådan för resor till vissa länder och regioner.
- Fältstudien ska vara relevant för ditt program eller ämne samt koppla till globala och svenska utvecklingsfrågor genom att relatera till Agenda 2030 och regeringens reformagenda för biståndet.
- Det är vanligt, och rekommenderat, att två studenter vill resa tillsammans. Tänk på att alla MFS-ansökningar är individuella, vilket innebär att om två studenter skriver uppsats tillsammans måste de ansöka individuellt. Berätta tydligt i projektbeskrivningen vem av er som ska göra vad under fältstudierna.
- Ta kontakt med din institutions kontaktperson för MFS (ofta utbyteskoordinator) och fråga om det är några specifika krav för just ditt program/din kurs.
- Etikfrågor är viktiga vid datainsamlingen. Läs mer på kurshemsidan för din uppsatskurs/examensarbete eller kontakta kursansvarig/handledare om du behöver stämma av ditt planerade projekt.
- Vissa länder kräver forskningstillstånd för en MFS-studie, det kan ta tid att ansöka och få tillstånd beviljat.
För dig som skriver MFS-uppsats inom ramen för en 15-hp uppsatskurs
MFS-stipendiet ställer krav på att din datainsamling ska vara minst åtta veckor på plats i MFS-landet. En uppsatskurs om 15 högskolepoäng är generellt cirka 10 veckor. Detta innebär att du behöver tänka på ett följande:
- Att vara på plats i värdlandet direkt när uppsatskursen börjar för att hinna med åtta veckor i landet och sedan hinna hem i tid för uppsatsventileringarna.
- Insamling av data och uppsatsskrivande behöver ske parallellt för att du ska hinna bli klar i tid. Planera så att du använder tiden väl och kan arbeta på andra delar av uppsatsen om det t.ex. tar tid innan du får tillgång till fältet och för påbörja din datainsamling.
- Gör en tydlig planering med din handledare för hur ert samarbete ska se ut, särskilt om tidsskillnad eller tillgång till internet påverkar på vilket sätt ni kan ha kontakt.
Ansökan med bilagor
Ansökan skrivs på engelska. Fyll i ansökningsformuläret i Sophiahemmet Högskolas MFS-portal:
Följande bilagor ska laddas upp i ansökan:
- Projektbeskrivningen är den viktigaste bilagan och huvuddelen av din ansökan. Det är den som främst ligger till grund för bedömningen. Projektbeskrivningen får omfatta högst 1800 ord (exklusive referenslista) och ska vara skriven på engelska. Om två studenter skriver uppsats tillsammans måste det framgå i projektbeskrivningen (länken till mallen finns i MFS-portalen).
- Budgetplan inklusive resekostnader, vaccinationer, dagliga omkostnader baserat på levnadsomkostnaderna i det aktuella landet.
- Personligt brev som beskriver varför du vill göra MFS (högst en A4-sida).
- Bekräftelse från kontaktpersonen i fält som styrker att det finns en kontaktperson i det land där studien ska utföras, och som kommer att vara behjälplig med praktiska arrangemang, kontakt med resurspersoner, stöd med mera. Om du skickar in en mejlkonversation, inkludera både din förfrågan och kontaktpersonens bekräftelse. OBS: bekräftelsen måste skickas in på engelska (länken till intyget finns i MFS-portalen).
- Nationellt resultatintyg eller LADOK-utdrag. Du får inte ha rester från någon kurs fram till ansökningsdatum.
- Passkopia eller personbevis där medborgarskap framgår. Om du inte är svensk medborgare ska du bifoga ditt intyg om permanent uppehållstillstånd (PUT-dokument) eller, om du är medborgare i ett annat nordiskt land, ska du bifoga ett intyg från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i 12 månader.
Länk till ansökningsformuläret i e-tjänsten
Ansökningsformuläret är endast öppet under ansökningsperioden. Ansökan görs helt på engelska.
Sophiahemmet Högskola tar inte emot ansökningar från studenter från andra lärosäten.
Sophiahemmet Högskola skickar årligen ut ca 7 studenter. Stipendiet är ett bidrag som för närvarade är 30 000 SEK och som delvis täcker utgifter under fältperioden. Det kan behöva kompletteras med till exempel studiemedel från CSN. Observera att det inte går att genomföra studier i ett land som studenten själv är medborgare i.
För att kunna ansöka ska studenten:
– studera vid Sophiahemmet Högskola och inte ha några restuppgifter
– inte ha påbörjat sin utbildning på forskarnivå
– ha goda kunskaper i engelska
– klara av att skriva självständigt arbete på engelska
– vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige
– inte tidigare har fått MFS-stipendium