English
Meny

Vård i högteknologisk miljö

Den 16:e maj firade den medicintekniska branschorganisationen Swedish Medtech 50 år och jag fick möjligheten att göra en tillbakablick av vårdens utveckling under de senaste 50 åren – en exposé av lyckad innovation.

På Sophiahemmet har vi lång tradition av teknisk utveckling. Här genomfördes den första operationen med strålkniven och här startade Sveriges första privata IVF-klinik. Inom kort invigs Mandometerkliniken som använder en speciellt utarbetad behandlingsmetod förpersoner med ätstörningar.

I kompetensbeskrivningen för legitimerade sjuksköterskor görs det tydligt att sjuksköterskan självständigt ansvarar för kliniska beslut som erbjuder människor ökade möjligheter att förbättra, bibehålla eller återfå sin hälsa, hantera hälsoproblem, sjukdom eller funktionsnedsättning och uppnå bästa möjliga välbefinnande och livskvalitet. Dessutom ska den legitimerade sjuksköterskan ha kunskap om medicinsk vetenskap och beteendevetenskap som har betydelse för patientens omvårdnad och även förstå vad hållbar utveckling betyder i hälso- och sjukvården.

Reformerna, forskning- och innovationsutvecklingen liksom utbildningen har genomgått förändringar som lett till ökad livslängd, förbättrade vårdresultat, ökad patientsäkerhet och inte minst ett paradigmskifte när det gäller patientens ställning i olika vårdsammanhang. För att bidra till en jämlik vård måste vi som utbildar blivande sjuksköterskor integrera omvårdnad med högteknologiska behandlingsmetoder som är avgörande för patientens hälsa och välbefinnande. På Sophiahemmet Högskola startar vi till hösten en skräddarsydd utbildning i akut hjärtsjukvård, vi utvecklar våra specialistsjuksköterskeprogram inom akutsjukvård och ambulanssjukvård. Dessutom är vi i full gång med att förbereda ett reformerat sjuksköterskeprogram 2021. Det är några exempel på hur vi fortsätter vår långa tradition av att utveckla framtidens hälso- och sjukvård.

Johanna Adami

Unn-Britt Johansson

Unn-Britt Johansson är sedan 1 november 2024 t.f. rektor för Sophiahemmet Högskola. Hon har en bakgrund som leg. sjuksköterska och professor i omvårdnadsvetenskap med diabetesvård som forskningsområde. Unn-Britt har erfarenhet av ett antal förtroendeuppdrag för statliga myndigheter såsom Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, samt nationella och internationella förtroendeuppdrag för Svenska Diabetesförbundet, International Diabetes Federation and Foundation for European Nurses in diabetes.

Johanna Adami

Johanna Adami var rektor för högskolan mellan 2016 – 2024