- Hem
- /
- Pressmeddelanden
- /
- Stipendiater siktar på arbete i Sverige
Stipendiater siktar på arbete i Sverige
I dag diplomeras de 28 läkare och 2 sjuksköterskor som gått Sophiahemmet Högskolas tredje omgång av introduktionsutbildningen för läkare och sjuksköterskor från land utanför EU/EES. Två av dem fick stipendium för bästa studieprestation och deras sikte är nu fast inställt på arbete i Sverige.
För tre månader sedan började Fwo Yi Tee från Malaysia Introduktion till svensk hälso- och sjukvård på Sophiahemmet Högskola. Då var hennes förväntningar stora på utbildningen som skulle hjälpa henne att få ett arbete som legitimerad sjuksköterska i Sverige. Något som hon tidigare upplevt som svårt. I samband med dagens diplomering fick hon ta emot 25 000 kronor i stipendium för sina framstående studieresultat.
– Det är givetvis väldigt hedrande och ett fint bidrag! Utbildningen har definitivt bidragit till att jag klarade den teoretiska delen av kunskapsprovet. Snart borde jag ha ett arbete som sjuksköterska här i Sverige. Det har länge varit min dröm, säger Fwo Yi Tee.
Nu även för sjuksköterskor
Hon var en av två sjuksköterskor som för första gången gick introduktionsutbildningen vars syfte är att ge deltagarna en inblick i hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar och förbereda dem inför det nationella kunskapsprovet som krävs för att få svensk yrkeslegitimation. De två tidigare utbildningskullarna som genomförts har enbart haft läkare som kursdeltagare. Sophiahemmets rektor, Johanna Adami, var givetvis på plats vid diplomeringen och den som delade ut stipendierna.
– Utbildningen är enormt framgångsrik vilket vi sett på den stora andelen som klarar de nationella kunskapsproven och får jobb efter det. Den har gett just den biljett in i yrkeslivet som många läkare och sjuksköterskor saknat. Den dörr som tidigare varit stängd för dem har öppnats, säger Johanna Adami.
Dagens andra stipendium gick till läkaren Robert Talo från Syrien. Båda stipendierna delades ut av Tundra Fonder.
Fakta:
Utbildningen Introduktion till svensk hälso- och sjukvård startade för första gången hösten 2016 i samverkan med Novare Potential, Läkarförbundet och Vårdföretagarna och med medel från Wallenbergstiftelsen. Från 2017 har utbildningen även fått bidrag från Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen i Stockholm. Totalt har cirka 90 läkare och två sjuksköterskor från ett 30-tal olika länder vid tre olika utbildningsomgångar genomgått programmet som fått positiva utvärderingar och lett till integration på arbetsmarknaden.
En ny kurs för läkare och sjuksköterskor startar hösten 2019.
Text och foto: Pia Hultkrantz