English
Meny

Högteknologiskt lärande på Sophiahemmet Högskola

Nu har Sophiahemmet Högskola flyttat in moderna lokaler i Lill-Janshuset, inredda för ett helt nytt mobilt lärande. Smarta tekniska lösningar, specialdesignad inredning, möbler och helhetstänk gör undervisningen mer interaktiv och inspirerande.

– Hela det här huset kommer nu att bli en plats där man vill vara, där det är roligt att plugga. Det är ett jättelyft, säger Hedvig Palocci som går tredje året på sjuksköterskeprogrammet på Sophiahemmet Högskola.

Studierektor Louise Eulau har suttit med i den arbetsgrupp av lärare, tekniker, designer och studentombud, som tillsammans kommit fram till vilka behov som behöver uppfyllas i lokalerna. Både rent tekniskt men också vad gäller den fysiska miljön.

– Det är viktigt att en sån här lösning blir flexibel eftersom undervisningen pågår interaktivt hela tiden, inte bara lite då och då, säger hon.

Projektet initierades eftersom lärarna kände att de ville följa med i den absolut senaste utvecklingen inom pedagogik.

– Den fysiska miljön har betydelse för hur vi lär oss och tar till oss information. Därför vill vi använda de digitala resurserna i kombination med mobila lösningar i rummet. Det är också viktigt att få röra sig och det har vi möjlighet till i de här nya lokalerna, säger Louise Eulau.

Anpassning och rörelse
Bakom inredningskonceptet ligger Alexandra Moore, inredningsarkitekt på MORE design & concept. Hon har haft ständigt anpassning och rörelse i tankarna när hon skapat det nya utbildningskonceptet som bygger på en virtuell undervisningsteknik.

– Jag har bland annat valt skrivbordsmoduler på hjul som är enkla att snabbt möblerna om så att de anpassas till utbildningssituationen och tekniken. Till exempel från lärarledda moment till arbete i grupp, säger hon.

Även färgerna i lokalerna är noga genomtänkta. De blå väggarna och textilierna i det största utbildningsrummet framhäver naturliga hudtoner vid digitalt arbete och följs av ett hav av blå mönster i stolar och mattor som både ger en harmonisk och stimulerande miljö att arbeta i.

Modern teknik
Men det är inte bara färger och möbler som är noga utvalda utan även tekniken i lokalerna är den allra senaste.

– Tekniken tillför helt nya pedagogiska möjligheter, säger Joakim Lehnström, IT-strateg på Sophiahemmet Högskola.

Runt om i lokalerna finns storbildskärmar med touchscreen som gör det möjligt att arbeta interaktivt direkt på skärmen. Det går även att använda utsnitt ur en film genom att pausa och zooma in i bild. Man kan skriva och rita, sudda och flytta runt bilder.

– Allt går att dela digitalt och man kan till och med vara interaktiv även om man inte är på plats.

Lektionerna spelas in och kan delas eller streamas. Studenterna har möjlighet att koppla upp sina datorer mot den digitala miljön och interagera på helt andra sätt än tidigare, vilket kan leda till bättre resultat, delaktigare studenter med bättre chans att uppfylla sina mål.

– Vi kommer att utvärdera tekniken och de pedagogiska möjligheterna i de nya lokalerna för att se om vi kan utveckla och tillämpa detta på andra delar av Sophiahemmet Högskola, säger Joakim Lehnström.

Text: Chi An Gramfors Englund