- Hem
- /
- Pressmeddelanden
- /
- Hälsofrämjande arbete för stärkt folkhälsa
Hälsofrämjande arbete för stärkt folkhälsa
Institutionen för hälsofrämjande vetenskap på Sophiahemmet Högskola har snart två år på nacken med ett viktigt syfte: att utbilda för att i slutändan hjälpa människor att leva ett långt, friskt, rikt och jämlikt liv.
– Hälsofrämjande arbete stärker folkhälsan och är grundläggande inom all hälso- och sjukvård och vår institution stärker Sophiahemmet Högskolas profil inom området, förklarar professor Susanne Georgsson som är prefekt och ansvarig för institutionen som främst ägnar sig åt utbildning på olika nivåer som är starkt knuten till forskning.
Många av lärarna är forskare och gemensamt för många av dem är att deras studier ofta är väldigt patientnära.
– Vi har till exempel ett projekt som går ut på att undersöka hur man kan förbättra patienters sömn på sjukhus, något som kan kopplas till sömnens betydelse generellt sett för en god hälsa.
Forskning om e-hälsa
På institutionen bedrivs forskning inom flera olika fält, till exempel erfarenheter av vård och sjukdom, reproduktiv och perinatal hälsa samt digitalisering. Ett exempel på det senare är Tommy Carlssons forskning om e-hälsa och digitala hjälpmedel inom ämnet graviditet och föräldraskap.
– I ett kommande doktorandprojekt ska Tommy vara med och utveckla en app som kan hjälpa blivande föräldrar att göra informerade val när det gäller fosterdiagnostik, berättar Susanne Georgsson.
Det finns också forskning inom andra områden som kanske inte direkt förknippas med vård, till exempel Maria Jirwes, som bland annat forskar kring högskolepedagogik.
– Hälsofrämjande arbete handlar mycket om information och utbildning, därför blir pedagogisk forskning väldigt central, säger Susanne Georgsson.
Text: Karin Aase