English
Meny

Frisk från psykisk ohälsa

Klara har egen erfarenhet av psykisk ohälsa under studietiden. Hon sökte, fick hjälp och i dag är hon frisk. Hennes råd till andra i samma situation är att våga ta tag i problemen med stöd utifrån.

När Klara började sin universitetsutbildning såg allt ljust ut. Hon hade just flyttat ihop med sin sambo, hade gott om vänner och trivdes med livet. Men sakta började hon må dåligt psykiskt. Hon fick svårt att sova, var orolig och kände ångest. Och hennes prestationsångest, som hon trodde hon lagt bakom sig redan för flera år sedan, gjorde sig påmind.

– Konstigt nog påverkades inte mina studier. Trots att jag mådde dåligt under långa perioder gick jag ut med toppbetyg, säger Klara

Egna kraven påverkade
Det är svårt att sätta fingret på vad det var som gjorde att hon drabbades av psykisk ohälsa. Kanske var det hennes egna krav och att hon hela tiden jämförde sig med andra som påverkade.

– Det som gjorde mig extra ledsen var att jag hade allt, men ändå inte mådde bra.

Tiden gick och allt blev bara värre och värre. Klara slöt sig inom sig själv. Slutade umgås med vänner, drog sig undan från pojkvän och familj. Hon fick allt svårare att sova, var väldig orolig och tappade all ork och energi. Till sist blev situationen ohållbar.

– Mina föräldrar sa att jag skulle söka hjälp, men jag sa nej till en början för jag ville klara det på egen hand. Men tack och lov ändrade jag mig. Utan hjälp vet jag inte hur det hade gått.

Ångesten släppte
Det tog lite tid att hitta rätt, det stämde inte riktigt med de första psykologerna hon träffade. Men när hon träffade Klara Edlund, som vid sidan av forskningsprojektet på Sophiahemmet Högskola driver egen psykologmottagning, kändes det rätt.

– Klara fick mig att förstå att jag kunde bli frisk. Att jag inte behövde må dåligt.

Efter ett tag började ångesten och oron släppa taget om henne. Hon kunde umgås med sina vänner igen, vågade sig utanför sina ”trygga zoner” och blev mer sig själv.

I dag mår Klara bra. Hon har ett jobb inom det område hon är utbildad för, har bra relation till familj och vänner.

– Jag känner att jag kan göra allt jag vill göra. Det är inget som hindrar mig längre.

Hon är nöjd med sin utbildning och sin studieort, men när hon blev sjuk saknade hon information om vilken hjälp det där fanns att få för studenter som drabbats av psykisk ohälsa.

– Kanske skulle studenter redan i början av sin utbildning få höra att det inte är ovanligt att må dåligt under studietiden och vart de kan vända sig om det känns tungt, säger Klara.

Klara om psykisk ohälsa:
Våga sök hjälp. Börja med att kontakta studenthälsan på din studieort.
Du kan bli frisk. Du kommer inte alltid känna så här.
Om någon i din omgivning mår dåligt. Våga fråga och visa att du bryr dig om.

Hit kan du vända dig:
https://utbildning.ki.se/studenthalsan
De tar emot studenter vid Karolinska Institutet, Stockholms Musikpedagogiska Institut, Södertörns högskola, Ersta Sköndal Bräcke högskola, Röda Korsets Högskola och Sophiahemmet Högskola.

Text: Inger Sundelin