Handledarsidor
Här hittar du som är handledare information, kontaktuppgifter och dokument som behövs vid VIL/VFU
Verksamhetsintegrerat lärande utgör en stor del av studierna för både sjuksköterskestudenter och specialistsjuksköterskestudenter. Här hittar du information om vad som är viktigt att tänka på inför dina praktikperioder.
Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) är ett samlingsbegrepp för de pedagogiska modeller som bygger på samverkan och integrering mellan högre utbildning och arbetsliv. VIL kan ske i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), studiebesök, auskultation, hospitering eller fältstudier inom öppen och sluten hälso- och sjukvård, omsorg eller annan relevant verksamhet. Syftet med VIL i utbildningen på grund- och avancerad nivå är att studenten ska tillägna sig, tillämpa och integrera teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Studenten ska också utveckla ett professionellt och etiskt förhållningssätt samt tillämpa ett evidensbaserat arbetssätt.
Du kan också läsa mer om VIL hos Region Stockholm. Regionen har nolltolerans mot trakasserier och kränkande särbehandling. Du kan läsa mer om detta här.
Behöver du nå högskolan gällande din VFU-placering så ska du lägga in ett ärende via e-tjänsten Ansöka om studentärende. Alla ärenden behandlas individuellt och du får svar direkt i tjänsten.
Här hittar du som är handledare information, kontaktuppgifter och dokument som behövs vid VIL/VFU
Innan din första VFU-placering inom Region Stockholm ska du beställa och hämta ut ett eTjänstekort, en personlig identitetshandling som alltid skall bäras i all VIL och VFU verksamhet. För att kunna beställa och inneha eTjänstekortet krävs att du genomför och blir godkänd i kursen JoBSH, en grundläggande webbutbildning i Journalhantering, Bemötande, Sekretess och Hygien. Här loggar du in i JoBSH. Här finner du information om hur du går tillväga för att fotografera dig och hämta ut ditt eTjänstekort. Om du redan innehar har ett eTjänstekort behöver du inte skaffa ett nytt, men du förväntas kunna styrka genomförd JoBSH-utbildning med intyg.
Innan du kan delta i VFU behöver du göra en digital hälsodeklaration som Studenthälsan går igenom. Beroende på dina svar kommer Studenthälsan eventuellt att kontakta dig via telefon. Studenthälsan utfärdar sedan ett hälsointyg som du ska kunna visa upp på din VFU-placering. På Studenthälsans hemsida hittar du mer information om hälsointyget och hur hälsodeklarationen ska fyllas i.
Inför den verksamhetsförlagda utbildningen erbjuds alla studenter vaccination. Sophiahemmet Högskola samarbetar med Aleris för vaccinationer. Du bokar tid för vaccination genom att mejla Aleris på info.halsovard@aleris.se alternativt ringa 010-6010311. Mer information om vad som gäller för vaccinationer hittar du här.
För att genomföra VIL/VFU inom verksamheter där det förekommer kontakt med barn kan utdrag från polisens belastningsregister begäras. Det utdrag som avses är ”Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg” och beställs kostnadsfritt via polisen.
Utdraget är giltigt i ett år och alla studenter behöver se till att ha ett giltigt utdrag under hela sin studietid. Om en student saknar utdrag eller har en belastning i registret kan det innebära att denne blir nekad att genomföra sin placering. Innehållet delges ej med högskolan. Frågor hänvisas till e-tjänsten Ansöka om studentärenden: Särskilda skäl vid VFU-placering. För mer information om ansökan och utdraget i sig, se polisens hemsida.
Vid frånvaro under din VFU ska du anmäla detta via e-tjänsten Rapportera frånvaro under VFU och meddela den verksamhet där din VFU är förlagd.
Vid skada under VFU behöver du göra ett ärende via e-tjänsten Skadeanmälan. Du behöver även anmäla skada som skett under VFU till Studenthälsan, högskolans försäkringsbolag Folksam samt Försäkringskassan. Följ instruktionerna i e-tjänsten.
En arbetsskada eller stickskada kan till exempel vara blod och andra djupa kroppsvätskor från patient på skadad hud, stänk på slemhinna eller i ögon vid provtagning, injektion eller suturering.
KliPP eller Kliniskt placeringsprogram är ett system inom Region Stockholm som används för administration och kommunikation kring verksamhetsförlagd utbildning (VFU). KliPP är tillgängligt för studerande, utbildningsanordnare och landstinget. Via KliPP kan du se vilka placeringar som är aktuella för dig och ta del av information som rör din placering, t.ex. adress, kontaktpersoner och studiedokument inför din VFU. All information om din VFU-plats mejlas till dig, så kom ihåg att bevaka din e-post.
Studenter och lärare/instruktörer ska byta om till engångs eller personalkläder i samband med träning, undervisning och examinationer på KTC.
Engångskläder kan hämtas från de vita skåpen som finns placerade utanför studentexpeditionen i Hus R, plan 2. Studenter vid Sophiahemmet Högskola ges möjlighet att hämta ut ett set med engångskläder per termin. Här kan du läsa klädrutinen i sin helhet.
När du är ute på VFU bör du följa gällande föreskrifter beträffande hygien, klädsel och smycken. Du ska också bära namnskylt med högskolans logga under VFU. En VFU vecka omfattar 32 obligatoriska timmar och de övriga 8 timmarna utgörs av enskilda studier, seminarier, föreläsningar eller examination. Du ska följa det fastställda schemat och de tider som gäller på vårdverksamheten. Det är inte möjligt att byta VFU-placering.
Om du anser dig ha särskilda skäl att ta hänsyn till vid placering av VFU, behöver du skicka in en ansökan via e-tjänsten Ansöka om studentärende. Den bör vara inskickad senast 15 maj för VIL/VFU för nästföljande hösttermin och 15 november inför VIL/VFU på vårterminen. För fördelning av VFU-platser tillämpar vi en prioriteringsordning som är fastställd av Utbildningsnämnden.
KTC eller Kliniskt Träningscentrum finns på Danderyds sjukhus AB, hus 1 och 2. Där får medarbetare och studenter utbildning och möjlighet att träna teoretiska och praktiska moment för god patientsäkerhet. På Clinicum finns särskilda rutiner för klädsel. Här hittar du Sophiahemmet Högskolas information kring klädrutinen vid KTC. Här finner ni information om drop-in tider för studenter på KTC. Danderyds sjukhus har också spelat in en välkomstfilm som du gärna får titta på innan du besöker dem. Filmen hittar du här.
Sophiahemmet Högskola har avtal om studenthälsovård för sjuksköterskeutbildningens studenter med Studenthälsan vid Karolinska Institutet (KI). De ordnar olika gruppaktiviteter och samtal för att främja din hälsa. Studenthälsan vid Karolinska Institutet (KI) har tystnadsplikt och alla besök hos dem är kostnadsfria.
Studenthälsa.se är din portal till studenthälsa, oavsett var eller hur du pluggar.