English
Meny

Maria Hansson

Jag har under flera år arbetat med utvecklingsfrågor kopplade till den demografiska utvecklingen och de utmaningar som det innebär inom vård och omsorg. Mitt arbete fokuserar främst på hur digitalisering och införande av välfärdsteknik kan användas till att öka individers trygghet, delaktighet, aktivitet och självständighet i vardagen och komplettera bristen på personal.

Kunskapen om självständighet hos äldre personer som lever och åldras i sitt eget hem är begränsad, särskilt hur den kan förbättras ur den äldres perspektiv. Att utforska äldre personers upplevelser av självständighet i olika miljöer kan bidra till att främja hälsosamt åldrande och möta förväntningarna om att människor ska kunna bo kvar hemma längre. Välfärdsteknik (VT) förväntas spela en avgörande roll i arbetet med att främja äldre personers trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Men det saknas tillräckligt med kunskap om huruvida införande av VT leder till de förväntade resultaten. Vård och omsorg ska baseras på bästa tillgängliga kunskap, därför behövs det validerade instrument som kan användas för att utvärdera om VT kan bidra till självständighet för äldre personer som lever och åldras i sitt eget hem.

Pågående projekt

Mitt doktorandprojekt IN AGE syftar till att utforska självständighet hos personer som är 65 år eller äldre och lever och åldras i sitt eget hem. I projektet utvärderar vi om befintliga instrument kan anpassas och användas för att utvärdera självständighet hos personer som lever och åldras i eget hem. Vi tittar även på om välfärdstekniska interventioner kan bidra till att behålla, öka och eller förlänga självständighet hos målgruppen. Jag ingår i forskargruppen Co-life (Att leva med komplexa livsbegränsande hälsotillstånd) vid Sophiahemmet Högskola.