Axelskador hos unga elithandbollsspelare
The Karolinska Handball Study – KHAST I
- Hem
- /
- Hållbar vård och hälsa
- /
- Axelskador hos unga elithandbollsspelare
Titel
The Karolinska Handball Study – KHAST I – axelskador hos unga elithandbollsspelare
En prospektiv studie som under två år följt elithandbollsspelare i åldern 14–19 år med syfte att beskriva förekomsten av axelskador och identifiera riskfaktorer.
Bakgrund
I Sverige finns ca 130 000 handbollsspelare varav en tredjedel är ungdomar. Förekomsten av axelskador är hög men få studier beskriver skadepanoramat inom ungdomshandboll. Att identifiera riskfaktorer för axelskador är ett viktigt steg i skadeförebyggande strategier, men det finns endast få sådana studier.
Syfte
Att kartlägga prevalensen av axelproblem och incidensen av axelskador samt identifiera modifierbara riskfaktorer för axelskador hos unga elithandbollsspelare.
Metod
471 handbollsspelare, jämt fördelat mellan killar och tjejer, i åldern 15–19 år inkluderades. Ett omfattande frågeformulär vid baslinjen mätte potentiella riskfaktorer som tidigare skador, spelarposition, spelnivå samt psykosociala faktorer. Kliniska tester genomfördes för att mäta styrka, koordination och rörlighet i axel- och skulderled samt kontroll/styrka i nacke och rörlighet i bål. Därefter följdes spelarna veckovis under handbollssäsongen i en eller två säsonger. Totalt innefattas 622 spelarsäsonger. Det primära utfallet är handbollsrelaterade axelskador.
Betydelse
Att identifiera riskfaktorer för axelskador hos unga elithandbollsspelare är viktigt för att i förlängningen kunna föreslå preventiva åtgärder för dessa skador.
Huvudman
Karolinska Institutet
Finansiär
Centrum för idrottsforskning, Folksam, Skandinaviska naprapathögskolan, Svenska Naprapatförbundet
Kontakt
Professor Eva Skillgate –Projektledare, Forskargruppsledare för Musculoskeletal & Sports Injury Epidemiology Center
PhD Martin Asker – Gruppledare för Handball Research Group, martin.asker@shh.se